Alergia krzyżowa - czyli jeden alergen drugiemu…
równy!

Jesz ulubione owoce morza i nagle czujesz, że twoja twarz puchnie? Jeśli jesteś uczulony na alergeny roztoczy kurzu domowego, to nie przypadek – to alergia krzyżowa. Dlatego powinieneś wiedzieć, czego w swoim menu unikać, gdy jesteś alergikiem.

  • Czym jest ta alergia krzyżowa i jak do niej dochodzi?

    Alergia krzyżowa następuje kiedy jeden alergen rozpozna i połączy się z wcześniej wytworzonymi przeciwciałami innego alergenu o podobnej budowie, często pochodzącego z zupełnie innego źródła. Ta swoista reakcja krzyżowa występuje najczęściej między alergenami wziewnymi i pokarmowymi, dlatego u osoby uczulonej np. na pyłki brzozy w ciągu kilkunastu minut do 2 godzin pojawiają się objawy alergiczne kiedy zje np. owoce.

    Jakie są najczęstsze objawy alergii krzyżowej?
    • Świąd ust i podniebienia
    • Świąd języka
    • Świąd nosa
    • Świąd uszu
    • Ostra pokrzywka skórna z obrzękiem lub bez
    Najpowszechniejsze alergeny reagujące krzyżowo:

Pyłek brzozy - pyłek leszczyny, olszy, dębu, buku, owoce pestkowe (jabłko, gruszka, morela,
wiśnia, czereśnia), kiwi, brzoskwinia, mango, seler, marchew, pieprz

Pyłek leszczyny - pyłek drzew: brzozy, olszy, dębu, grabu, buku, orzech laskowy

Pyłek bylicy - seler, marchew, przyprawy

Pyłek traw - melon, arbuz, pomidor, mąka (żyto, pszenica)

Pyłek drzew oliwnych - pyłek jesionu, ligustru pospolitego, bzu lilaka

Roztocze kurzu domowego - skorupiaki: krewetki, kraby, ostrygi, ślimaki

grzyby Cladosporium herbarium, Candida albicans, Aspergillus fumigatus,
Penicillium citrinum, Fusarium solani,
lateks

Pióra - jajo kurze, mięso kurze

Sierść kota - mięso wieprzowe

Lateks gumy naturalnej - banan, kiwi, papaja,
melon, mango, kasztan jadalny, migdały, grejpfruty,
seler, ziemniaki, orzechy, pomidory, marchew,
papryka, szpinak, sałata, przyprawy, fikus

Mleko krowie - mleko kozie, mleko owcze, mięso wołowe